Ga je dit jaar voor papierloos leren? Welkom bij de club! Hier zijn enkele tips en bronnen voor een soepele overgang naar digitaal leren.
STARTEN MET HET PAPIERLOOS KLASLOKAAL
Als ik leerkrachten en docenten vraag wat hun werk in de klas beter zou maken, is hun antwoord vaak - een efficiënter en beter georganiseerd klaslokaal.
Meer tijd voor de leerlingen en minder tijd besteden aan papierwerk.
Het papierloos klaslokaal is een concept dat, als het doordacht en zorgvuldig wordt geïmplementeerd, je onderwijswensen kan doen uitkomen.
Bron: chalkup.co
Wanneer je het echter overweegt om met de papierloze klas te starten, moet je enkele zaken goed overwegen. Zoals bij elk concept, moet je rekening houden met zowel de voordelen als de uitdagingen. Schat in het begin je verwachtingen niet te hoog in en kijk hoe het papierloze concept voor jou werkt. Test het. Pas het aan je behoeften aan. Wanneer je daarmee klaar bent, stel je de doelen in en hou je deze bij.
In deze blogpost wil ik 5 eenvoudige tips delen om goed van start te gaan!
1. Selecteer 1 onderdeel van je klasroutine en start daarmee
Het kiezen van slechts 1 onderdeel van je klasroutine zal niet zo overweldigend zijn voor jou of je leerlingen. Misschien is het je dagplanning, misschien is het je leeslogboek of misschien is het eenvoudigweg een oefenmoment.
Door slechts één activiteit te kiezen, wordt het makkelijker om dit in te plannen en heb je ook een beter zicht op de impact op het leerproces van je leerlingen.
2. Blijven zwemmen, blijven zwemmen...
In het begin maak je het jezelf er niet makkelijker op uiteraard! Maar dat is OK. Dergelijke klasactiviteiten gaan zeker gepaard met, maar blijven niet beperkt tot:
"Ik kan geen verbinding maken! De batterij is leeg!
Ik heb geen WIFI! Mijn scherm is gebarsten!"
Zorg voor een "rampenplan" dat je in noodsituaties kan gebruiken, zoals het delen van apparaten en alternatieve activiteiten. Je kan ook één of twee van je leerlingen toewijzen als 'Digitale Helper' en kleine problemen door hen laten oplossen. Je zal zien dat dit hun zelfvertrouwen een enorme boost zal geven!
3. Bepaal hoe je het werk van je leerlingen wil controleren of beoordelen
Als je Google Classroom of One Drive gebruikt, maak dan een plan op voor het beoordelen van opdrachten en deel die met je leerlingen zodat ze weten wat ze kunnen verwachten.
Met i3LEARNHUB, Google Classroom of One Drive hebben leerlingen ook thuis toegang tot hun werk , dus huistaken zijn een geweldige manier om je voeten nat te maken met digitaal leren, vooral als je een tekort hebt aan apparaten in de klas.
Deel de lessen digitaal met je leerlingen. Het is belangrijk dat je de lessen en opdrachten makkelijk kan verspreiden.
i3LEARNHUB heeft een geweldige functie waarmee je de opgeslagen lessen met één klik van de knop kan delen met de volledige klas.
4. Zodra je één activiteit onder de knie hebt, voeg je er nog één toe
Eén activiteit tegelijk papierloos organiseren is de beste manier om de technische hindernissen op te lossen.
Je wil er uiteraard voor zorgen dat er geen waardevolle tijd verloren gaat door op de trein van de papierloze klas te springen.
#Hashtag Character Traits is echt een leuke activiteit over karaktereigenschappen die leerlingen leert hoe hashtags te gebruiken - kinderen zullen hier helemaal wild van worden!
Leerlingen kunnen samenwerken aan een gezamenlijk onderzoek. Groepswerk krijgt dan een geheel nieuwe betekenis!
5. Vergeet niet om zelf ook een leerling te zijn
In de loop van je eerste papierloze jaar zal je wellicht meer van je leerlingen leren dan dat je misschien ooit zou leren uit een blogpost, boek of online cursus.
Er zullen dingen zijn waarvan je niet weet hoe ze werken, maar je leerlingen wel en omgekeerd. Laat ze elkaar onderwijzen en helpen. Creëer een mentaliteit waarbij het delen van kennis en intelligentie over technologie de norm is; je zal profiteren van de voordelen van een sterke klasgroep en van nog sterkere technologische vaardigheden.
Laat ons weten wat je ervaringen zijn met papierloos leren! Wat waren of zijn jouw uitdagingen en successen? Wil je je verhaal delen in een blogpost?
Neem dan zeker contact op via i3allstars@i3-technologies.com.
Wil je op de hoogte blijven van interessante nieuwtjes en suggesties? Word dan lid van onze i3ALLSTARS community: