De discussie over de dingen die leerkrachten willen in een digitale klas, zou moeten beginnen met de vraag:
'Wat is nu eigenlijk een digitaal klaslokaal?'
Misschien is het verstandiger om niet enkel te brainstormen over wat een digitaal klaslokaal eigenlijk is, maar ook over wat we willen dat er allemaal in kan en welke vaardigheden het van ons vereist en geeft.
"Als pedagogen leven we in zeer interessante tijden en dat kan een vloek of een zegen zijn, afhankelijk van hoe jij je voelt over de rol van technologie in het onderwijs en de mate waarin je bereid bent om ermee om te gaan. Persoonlijk vind ik dat het een zegen is en dat we veel geluk hebben dat we in tijden leven die ons de mogelijkheid bieden om de manier waarop we onze studenten opvoeden drastisch te veranderen en verbeteren. "
Nik Peachey
De onderwijswereld is voortdurend in beweging en evolueert snel. In feite is de verandering zélf één van de enige constanten van het onderwijs. Een van de grootste drijvende factoren die de veranderingen in het onderwijs van vandaag beïnvloedt, is technologie. Onze leerlingen maken deel uit van een nieuwe generatie - een generatie die voortdurend verbonden is en omringd is door technologie. En dus is het alleen maar logisch om technologie volledig te integreren in onze onderwijspraktijk. Als opvoeders zijn wij degenen die onze onderwijsmethoden moeten doen evolueren en aanpassen waar nodig om het gebruik van technologie door onze studenten te bevorderen en uit te breiden. We moeten een leeromgeving creëren die het leren van de 21ste eeuw ondersteunt. De oplossing ligt voor de hand: scholen kunnen niet anders dan in te zetten op het digitale klaslokaal.
Hier vind je een korte visualisatie van wat een digitaal klaslokaal zou kunnen omvatten op basis van lezingen, onderzoeken en gedachten:
Ervan uitgaande dat deze mindmap een ideaal digitaal klaslokaal vertegenwoordigt, komen we tot een duidelijke definitie:
Een digitaal klaslokaal is een klaslokaal dat volledig ondergedompeld is in technologie. Elke leerling heeft toegang tot een apparaat met internetverbinding – of het nu een laptop, tablet, Chromebook of een ander apparaat is – en het grootste deel (of alle) van de leerstof wordt geleverd via een online, boeiend, interactief platform. Digitale klaslokalen maken gebruik van online educatieve apps en websites om creativiteit en kritisch denken aan te wakkeren.
Tegelijk moeten we zeker ook rekening houden met de 21ste eeuw leervaardigheden voor zowel de student als de leraar. Door deze leervaardigheden te visualiseren, krijgen we een idee van wat een leraar en een leerling moet weten, kunnen en doen, maar vooral welke vragen daaruit voortvloeien om deze vaardigheden te kunnen vervolmaken binnen de leeromgeving:
Laten we kijken naar de lijst van tien dingen die leraren nu effectief willen in hun digitaal klaslokaal. De lijst is gebaseerd op de resultaten van een vragenlijst gemaakt door Nik Peachey, deskundige in educatieve onderwijstechnologie. Met behulp van een 'collaborative brainstorm-tool' genaamd tricider, vraagt Nik ons om ideeën aan te dragen over wat we zouden willen zien in een e-boek over het benutten van online video in het digitale klaslokaal? Over de ideeën wordt vervolgens gestemd en we kunnen duidelijk zien welke ideeën het populairst zijn. Hoewel zijn eerste boek gaat over het benutten van video, plant hij een hele reeks boeken over het volledige scala van dingen die we moeten weten over het digitale klaslokaal.
Leren, leren, leren…
In al die 'nieuwe dingen' hebben leraren de behoefte om zichzelf te onderwijzen. Ze willen goede praktijkvoorbeelden voor de digitale hulpmiddelen, en vooral, hoe ze moeten worden geïmplementeerd.
Die trainingen kunnen via een online leeromgeving worden gevolgd of via webinars en live sessies (MOOC’s).
Gaandeweg zullen ze nieuwe dingen vinden door hun ideeën met andere leraren uit te wisselen. Hoe leuk is het niet om collega's te horen vertellen hoe ze met interactieve kubussen in hun klas aan de slag gaan, hun vaardigheden trainen, een sjabloon gebruiken om nieuwe inhoud in kleine groepen te maken en nieuwe ideeën voor digitaal leren op verschillende apparaten (laptop, tablet, chromebook) te creëren.
Laten we dus geloven in de communities van leraren en digitale klaslokalen - laten we allemaal de ervaring delen! #i3ALLSTARS
Bronnen:
https://www.quora.com/What-are-teachers-looking-from-digital-classrooms
https://digitalcommons.macalester.edu/psycfacpub/2/
https://nikpeachey.blogspot.com/
http://www.scooledu.org/de-digitale-school-hype-noodzaak/
https://www.pinterest.com/pin/359513982730465782/?lp=true
https://blog.skooler.com/en/what-will-your-classroom-look-like-in-10-years