SHARE

10 dingen waar leraren naar op zoek zijn in hun digitale klas

Written by Anneke Verbeeck on May 24, 2019 4:55:18 PM Theme Education, Collaboration, Digital transformation, Technology

De discussie over de dingen die leerkrachten willen in een digitale klas, zou moeten beginnen met de vraag:

'Wat is  nu eigenlijk een digitaal klaslokaal?'

Misschien is het verstandiger om niet enkel te brainstormen over wat een digitaal klaslokaal eigenlijk is, maar ook over wat we willen dat er allemaal in kan en welke vaardigheden het van ons vereist en geeft.

"Als pedagogen leven we in zeer interessante tijden en dat kan een vloek of een zegen zijn, afhankelijk van hoe jij je voelt over de rol van technologie in het onderwijs en de mate waarin je bereid bent om ermee om te gaan. Persoonlijk vind ik dat het een zegen is en dat we veel geluk hebben dat we in tijden leven die ons de mogelijkheid bieden om de manier waarop we onze studenten opvoeden drastisch te veranderen en verbeteren. "

Nik Peachey

De onderwijswereld is voortdurend in beweging en evolueert snel. In feite is de verandering zélf één van de enige constanten van het onderwijs. Een van de grootste drijvende factoren die de veranderingen in het onderwijs van vandaag beïnvloedt, is technologie. Onze leerlingen maken deel uit van een nieuwe generatie - een generatie die voortdurend verbonden is en omringd is door technologie. En dus is het alleen maar logisch om technologie volledig te integreren in onze onderwijspraktijk. Als opvoeders zijn wij degenen die onze onderwijsmethoden moeten doen evolueren en aanpassen waar nodig om het gebruik van technologie door onze studenten te bevorderen en uit te breiden. We moeten een leeromgeving creëren die het leren van de 21ste eeuw ondersteunt. De oplossing ligt voor de hand: scholen kunnen niet anders dan in te zetten op het digitale klaslokaal.

Hier vind je  een korte visualisatie van wat een digitaal klaslokaal zou kunnen omvatten op basis van lezingen, onderzoeken en gedachten:

 digital-classrom

Ervan uitgaande dat deze  mindmap een ideaal digitaal klaslokaal vertegenwoordigt, komen we tot een duidelijke definitie:

 

Een digitaal klaslokaal is een klaslokaal dat volledig ondergedompeld is in technologie. Elke leerling heeft toegang tot een apparaat met internetverbinding –   of het nu een laptop, tablet, Chromebook of een ander apparaat is – en het grootste deel (of alle) van de leerstof wordt geleverd via een online, boeiend, interactief platform. Digitale klaslokalen maken gebruik van online educatieve apps en websites om creativiteit en kritisch denken aan te wakkeren.

 

 21ste-eeuw

Tegelijk moeten we zeker ook rekening houden met  de 21ste eeuw leervaardigheden voor zowel de student als de leraar. Door deze leervaardigheden te visualiseren, krijgen we een idee van wat een leraar en een leerling moet weten, kunnen en doen, maar vooral welke vragen daaruit voortvloeien om deze vaardigheden te kunnen vervolmaken binnen de leeromgeving:

 

 


21st Century skills kennisnetBron: Kennisnet


Laten we kijken naar de lijst van tien dingen die leraren nu effectief willen in hun digitaal klaslokaal. De lijst is gebaseerd op de resultaten van een vragenlijst gemaakt door Nik Peachey, deskundige in educatieve onderwijstechnologie. Met behulp van een 'collaborative brainstorm-tool' genaamd tricider, vraagt Nik ons om ideeën aan te dragen over wat we zouden willen zien in een e-boek over het benutten van online video in het digitale klaslokaal? Over de ideeën wordt vervolgens gestemd en we kunnen duidelijk zien welke ideeën het populairst zijn. Hoewel zijn eerste boek gaat over het benutten van video, plant hij een hele reeks boeken over het volledige scala van dingen die we moeten weten over het digitale klaslokaal. 

  1. Leerkrachten willen weten hoe ze verschillende soorten digitale omgevingen kunnen beheren. Ze zijn vooral geïnteresseerd in online en blended leermethodes, zoals flipped learning, duaal leren, ... Dit geeft hen de mogelijkheid om gedifferentieerd leerstof aan te bieden.
  2. Ze vinden dat video tutorials een must zijn om nieuwe technologie te demonstreren. Het geeft hen de mogelijkheid om ook studenten snel met de nieuwere manier van werken om te leren gaan. Deze generatie zal de tutorials spelenderwijs inzetten om zo snel tot resultaat te kunnen komen.

  3. Ze willen beoordelingen van verschillende soorten apps en online hulpmiddelen voor bv. het maken van video's, inclusief suggesties over het gebruik van de app en hulpmiddelen voor leerdoeleinden. Zo zou het fijn zijn om voor het vak Nederlands een applicatie te hebben waarbij een leerling aan de hand van een ‘videopresentatie’ zijn thema kan voorstellen.  Hierbij worden door de leerling meteen een aantal vaardigheden gebruikt en geoefend. Voor de klas een leuke manier om de verschillende presentaties te bekijken.  De meestal saaie voordrachten die we kennen, steek je zo in een fris digitaal nieuw kleedje.

  4. Ze willen leerlingen hun eigen lesinhoud laten maken en trots laten zijn op hun werk. Door het toepassen van bovenstaand voorbeeld krijg je hier natuurlijk direct een antwoord op.  Hoe fijn is het niet je werk te presenteren met moderne apps en je medeleerlingen enthousiast te maken.

  5. Ze willen tips over het benutten van de visuele aspecten van games.

  6. Men wil ideeën en adviezen voor het gebruik van hulpmiddelen in digitale voorstellingen. Wanneer met digitale beelden een verhaal wordt verteld, wordt dit ‘Digitaal Vertellen’ (digital storytelling) genoemd. In de klas kan men hier op twee manieren mee aan de slag gaan. Enerzijds kan de leraar een verhaal maken en vertellen, waardoor leerlingen op een frisse manier met leerstof worden geconfronteerd wat vaak enthousiaste reacties oplevert. Dit verhaal kan de leraar dan eenvoudig op het digibord tonen aan de klas. Anderzijds kan de leraar de leerlingen vragen om zelf een digitale vertelling te maken, zoals een digitaal opstel of een digitale strip. Bij deze opdracht worden de leerlingen op veel verschillende vaardigheden aangesproken: ze moeten een onderwerp bedenken, onderzoek doen, informatie analyseren, verwerken en als een verhaal structureren. Doordat de leerlingen hun verhalen presenteren aan de groep of op het internet, zijn er veel momenten van reflectie.

  7. Advies over het kiezen van een geschikte clip, afbeelding, video, game, ... Dit blijft toch steeds een moeilijke opdracht.  Tal van websites helpen ons hier al bij, maar wat zou het leven van een leraar makkelijker zijn moest dit zichtbaarder zijn.

  8. Voorbeelden van actieplannen en taken die leraren kunnen toepassen om de technologie in hun onderwijspraktijk te integreren.

  9. Ideeën over hoe je bijvoorbeeld het visuele aspect van een video kan benutten in plaats van enkel het auditieve.

  10. Een ‘toolbox’ met nuttige toepassingen om video’s te bewerken, knippen, downloaden, enz.

 

Leren, leren, leren…

In al die 'nieuwe dingen' hebben leraren de behoefte om zichzelf te onderwijzen. Ze willen goede praktijkvoorbeelden voor de digitale hulpmiddelen, en vooral, hoe ze moeten worden geïmplementeerd.

Die trainingen kunnen via een online leeromgeving worden gevolgd of via webinars en live sessies (MOOC’s).

Gaandeweg zullen ze nieuwe dingen vinden door hun ideeën met andere leraren uit te wisselen. Hoe leuk is het niet om collega's te horen vertellen  hoe ze met interactieve kubussen in hun klas aan de slag gaan, hun vaardigheden trainen, een sjabloon gebruiken om nieuwe inhoud in kleine groepen te maken en nieuwe ideeën voor digitaal leren op verschillende apparaten (laptop, tablet, chromebook) te creëren.

imo-1

 

Laten we dus geloven in de communities van leraren en digitale klaslokalen - laten we allemaal de ervaring delen! #i3ALLSTARS

 

Bronnen:

https://www.quora.com/What-are-teachers-looking-from-digital-classrooms

https://digitalcommons.macalester.edu/psycfacpub/2/

https://nikpeachey.blogspot.com/

http://www.scooledu.org/de-digitale-school-hype-noodzaak/

https://www.pinterest.com/pin/359513982730465782/?lp=true

https://blog.skooler.com/en/what-will-your-classroom-look-like-in-10-years

https://www.kennisnet.nl/fileadmin/kennisnet/publicatie/Kennisnet-Digitale-hulpmiddelen-in-het-onderwijs.pdf

 

 

 

Anneke Verbeeck

Anneke Verbeeck

Teacher and enthusiastic member of the i3-Technologies Education Team. An education consultant who loves to inspire people, with digital tools, but always keeping the focus on students and the classroom!

Related Posts

Haz que tu infraestructura tecnológica sea a prueba de covid

Haz que tu infraestructura tecnológica sea a prueba de covid

Comienza el próximo año escolar sin problemas con las TIC

Es un hecho que el mundo ha cambiado drásticamente los últimos meses y sin duda la educación a nivel mundial se ha visto afectada. La...

Maak je ICT-infrastructuur 'Corona-proof'

Maak je ICT-infrastructuur 'Corona-proof'

5 eenvoudige ICT-tips om volgend schooljaar vlot te kunnen starten!!

De voorbije maanden zijn bijzonder ingrijpend geweest… en dat is nog een understatement! Dat was zeker het geval voor het...