10 eenvoudige manieren om technologie in te zetten in de klas
Written by Davy De Rijbel on Jul 9, 2019 1:40:35 PM Theme Education, Collaboration, Digital transformation, Technology
Ben je op zoek naar enkele tips om technologie beter te integreren in je lessen?
Deze blogpost helpt je alvast verder! We bieden je 10 activiteiten aan die je in je klas kan doen met behulp van online tools.
Deze zijn:
- ga op een virtuele excursie
- maak komaf met kabaal in de klas
- gebruik video's voor mini-lessen
- coördineer live video
- voeg multimedia-elementen toe aan presentaties
- gebruik digitale exit-tickets
- bestudeer en evalueer webinhoud
- verzamel feedback van studenten
- een wikipagina of blog starten voor een samenwerkingsopdracht
Deze tips zijn gebaseerd op Marcus Guido's '25 manieren om technologie te gebruiken in de klas'.
1. Ga op virtuele excursie
Als een bestemming te ver weg is, kan je een virtuele reis simuleren door een Google Cardboard te kopen voor minder dan €15.
Er zijn apps die je kan gebruiken om beroemde gebouwen te verkennen, zoals het Empire State Building en natuurlijke fenomenen, zoals het Great Barrier Reef.
Je kunt je afvragen: "Hoe kan ik dit laten aansluiten bij een leerdoel?"
Je zou een buitenlandse trekpleister kunnen bezoeken en een schijngesprek voeren in de taal van dat land. Of je zou het gebied zelf vanuit een geografisch perspectief kunnen bestuderen. Dit kan een nieuw, boeiend element toevoegen aan je lessen.
2. Maak komaf met kabaal in de klas
Om het geven van lessen en presentaties gemakkelijker te maken, kan je een tool gebruiken die het lawaai in de klas volgt en weergeeft.
Bijvoorbeedl ‘Too Noisy’ is een geluidsdetector die een alarmbel laat rinkelen als het volume van de leerlingen te hard wordt. Je zult wellicht merken dat - zonder het ze te vertellen - leerlingen stil worden wanneer de meter piekt.
Dit betekent dat de meesten niet niet zullen storen tijdens het lesgeven of tijdens een individuele activiteit. Misschien zetten ze elkaar zelfs aan tot stilte! Dit maakt het voor jou makkelijker om je les of presentatie te geven.
3. Gebruik video's voor mini-lessen
Je kan je les versterken door video’s in te zetten als afzonderlijke samenvattingen voor bepaalde onderwerpen. Er zijn tevens verschillende websites die door leerkrachten gemaakte video’s aanbieden en kunnen worden gebruikt als beoordeling van specifieke vaardigheden.
TeacherTube is een voorbeeld van een educatieve versie van YouTube die de meest belangrijke lesonderwerpen bevat. Je kan naar een specifiek onderwerp zoeken of op categorie bladeren, zodat je snel relevante video's kan vinden. Als je bijvoorbeeld zoekt naar algebra, wordt een resultatenpagina met studiegidsen, specifieke lessen en toetsen geladen.
Deze eenvoudige website voegt een multimedia-element toe aan je lessen en sluit perfect aan bij visuele leerlingen.
Onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik van geanimeerde video's een positieve invloed kan hebben op de ontwikkeling van een kind in verschillende competentiegebieden, waaronder geheugen, creativiteit, kritisch denken en probleemoplossend denken.
4. Coördineer Live Video
Je hoeft je niet te beperken tot vooraf opgenomen video's. Met behulp van video conferencing software kan je experts vanaf vanop afstand les laten geven.
Of het nu gaat om een contactpersoon van een andere school of een doorgewinterde leerkracht, een expert virtueel in de klas brengen zal je leerlingen nieuwe ideeën geven en je werklast verlichten.
Je kan die persoon als contactpersoon toevoegen op Skype of Google Hangouts en de les via die software laten verlopen. Skype heeft zelfs een lijst met gastsprekers die vrijwillig spreken over hun expertise.
Laat je leerlingen vragen voorbereiden en volop deelnemen aan deze moderne manier van lesgeven.
5. Voeg multimedia elementen toe aan je presentatie
Presentaties of bordlessen die volledig uit tekst bestaan zullen de aandacht van de leerlingen niet trekken. Wanneer men multimedia-elementen toevoegt lukt het om effectief hun aandacht vast te houden door variatie te brengen in verschillende types leermiddelen.
Probeer waar mogelijk volgende leermiddelen in je les te integreren:
- Afbeeldingen
- Grafieken
- Pictogrammen
- Podcast-fragmenten
- Geluidseffecten
- Korte videolessen
- Clips van nieuws-, film- en televisieprogramma's
In i3LEARNHUB kan je ook het volgende netjes integreren:
- Geanimeerde apps
- 3D-modellen
- Activiteiten
Je hoeft niet op internet te zoeken naar relevante grafieken en pictogrammen – je kan ze zelf maken. Er zijn gratis online tools die je door de verschillende stappen leiden om gegevens in te voeren, labels aan te passen en je ontwerp aan te passen.
6. Gebruik digitale 'Exit Tickets'
Gebruik de laatste 10 minuten van de les voor ‘Exit Tickets’. Ze verlagen de drempel om technologie te gebruiken in de klas.
‘Exit Tickets’ kunnen worden gebruikt als:
- Online dagboek - Met een online kladblok kunnen leerlingen een dagboek schrijven om samen te vatten wat ze hebben geleerd.
- Opmerkingen bij presentatieslides - Deel een kopie van je presentatieslides van je les. Leerlingen kunnen dan makkelijk opmerkingen maken via PowerPoint of Google Slides om belangrijke punten te bekijken en extra info toe te voegen.
- Tweets - In 140 tekens of minder kunnen leerlingen het belangrijkste punt samenvatten dat ze tijdens de les hebben geleerd. Je kunt gemakkelijk zien wat ze hebben geschreven door hen te vragen een exclusieve hashtag te gebruiken.
‘Exit Tickets’ zijn niet alleen gemakkelijk voor de leerling, maar je zal zelf merken hoe makkelijk het is om ze te introduceren en een overzicht te bewaren.
7. Bestudeer, evalueer en geef opmerkingen op webpagina's
Het nemen van notities wordt hier volledig op het gebruik van technologie gericht: zoek een webpagina met inhoud die gerelateerd is aan je lessen, en laat de leerlingen direct notities maken op de pagina.
Met een programma zoals Bounce kan je een interactieve schermafbeelding van elke pagina maken door gewoon de URL in te voeren. Wanneer leerlingen de schermafbeelding openen, zien ze hulpmiddelen om opmerkingen, feedback en andere wijzigingen te maken. In klaslokalen waar men gebruik maakt van individuele toestellen (bv. tablets) kunnen leerlingen dit individueel doen.
In klaslokalen zonder 1-op-1 apparaatgebruik, kun je er een groepsactiviteit van maken. Vraag elke groep om aantekeningen en feedback te maken met het doel de inhoud van de webpagina te verbeteren. Nadat elke groep klaar is, vergelijk je de bewerkingen om te zien welke groep de pagina het meest verbeterd heeft. Wie wist dat het nemen van notities zo boeiend kon zijn?
8. Gebruik Online Mind Maps voor klassikale Brainstorms
Er zijn websites die je kan gebruiken om op een snelle manier heldere en gedetailleerde mindmaps te maken.
Veel leerkrachten gebruiken bijvoorbeeld MindMeister, omdat de functies ervan specifiek zijn ontworpen voor leerlingen en leerkrachten.
Gebruik het programma op een digibord zodat iedereen kan meevolgen. Werk samen met je leerlingen om te brainstormen over nieuwe ideeën om zo je lessen te verrijken of om te oefenen op probleemoplossend denken. Het duurt slechts een paar minuten om deze ‘klastechnologie’ op te zetten.
9. Verzamel feedback van je leerlingen
Als je de input van leerlingen over inhoudelijke onderwerpen wil stimuleren, is het een goed idee om een online enquête op te stellen en uit te sturen.
Met behulp van de quick quiz of multiple choice activiteit in i3LEARNHUB kan je in een paar minuten enquêtes en polls maken.
Leerlingen kunnen antwoorden geven via hun persoonlijk toestel (bv. smartphone) of klassikale toestellen (bv. tablet), om bv. inzicht te krijgen in de activiteiten waar ze de voorkeur aan geven.
Op basis van de resultaten kun je een eenvoudige manier vinden om de lessen te verbeteren. Dit kan zelfs betrekking hebben op het gebruik van nieuwe technologieën in de klas.
10. Start een Wiki of Blogpagina voor een groepsopdracht
Een groepswerk hoeft niet steeds ‘face-to-face’ te gebeuren. Je kan groepsopdrachten geven die gericht zijn op het maken van een wiki-pagina. Dit is een webpagina die verschillende mensen kunnen bewerken. Er zijn tal van programma's die je kan gebruiken om wiki-pagina's te maken.
In het kader van een project kunnen leerlingen er één maken over een relevant onderwerp. Dit proces moedigt onmiddellijk de samenwerking aan - leerlingen moeten hun eigen inhoud aan de pagina toevoegen en elkaars werk bewerken en verfijnen. Deze versie van een groepsopdracht kan zeker interessanter blijken te zijn dan zijn klassieke tegenhanger.
Bloggen kan een creatieve uitlaatklep zijn voor leerlingen en leent zich vooral goed voor lessen in de taalvakken en andere onderwerpen of vakken met veel schrijfopdrachten.
Er zijn gratis sjablonen en uitgebreide privacy-instellingen op platformen zoals WordPress, die je kan gebruiken om de blog van elke leerling te hosten.
Wat betreft de taken die ze kunnen maken, zijn hier enkele populaire opties:
- Gedichten
- Een verslag
- Het dagboek vanuit het perspectief van een historische figuur of van een personage uit een roman.
Bloggen vergt enige tijd om op te zetten, maar - als je eenmaal gestart bent - is dit één van de gemakkelijkste manieren om technologie in de klas te introduceren en te gebruiken.
Wil je op de hoogte blijven van interessante nieuwtjes en suggesties? Word dan lid van onze i3ALLSTARS community: