SHARE

Hoe kan je VR nuttig inzetten in de klas?

Written by Stephanie Colson on Feb 13, 2020 3:27:19 PM Theme Education, Digital transformation, Active learning, Technologie, ICT, VR

Nu we een nieuw decennium ingaan, is het volgen van de nieuwste technologische ontwikkelingen nog uitdagender geworden. We hebben in een eerdere blogpost gesproken over hoe Augmented Reality handig in te zetten in je klas, maar er is een ander aspect dat leerkrachten toch ook best overwegen: virtual reality (VR). 

Deze vorm van technologie stelt gebruikers in staat binnen te stappen in een digitale simulatie, waardoor ze zich kunnen laten onderdompelen in een driedimensionale wereld.

Een discussie over 'Pain Free Working' waarin het gebruik van VR wordt onderzocht, geeft aan dat het in ziekenhuizen wordt gebruikt om patiënten te helpen omgaan met pijn en zelfs voor kunsttherapie om bepaalde aandoeningen zoals depressie te behandelen, dit volgens een artikel van Forbes.

Bovendien beweert Study International dat VR-technologie steeds populairder wordt op scholen, waardoor het op de lange termijn een meer betaalbare investering wordt. Voor leerlingen biedt het hen de mogelijkheid om verder te gaan dan standaard handboeken en illustraties om het leren te ondersteunen. Bepaalde hulpmiddelen stellen hen zelfs in staat om culturele sites van over de hele wereld te bezoeken of terug in de tijd te reizen - allemaal vanuit het eigen klaslokaal.

Hoe kan je VR nuttig inzetten ?

kid-using-virtual-reality-headset-3405456
Bron: https://www.pexels.com/photo/kid-using-virtual-reality-headset-3405456/

 

Verhoog het leerrendement voor leerlingen van alle leeftijden

VR kan een groot aantal leeftijdsgroepen ten goede komen. Voor kleuters bijvoorbeeld, kan virtual reality helpen bij de ontwikkeling van hun sociale vaardigheden. Creatieve vertelmomenten kunnen hen helpen hun woordenschat te ontwikkelen en hen een beter begrip van de zinsstructuur te geven. Als een kind geïnteresseerd is in de werking van het menselijk lichaam of de anatomie van dinosaurussen, stuurt VR hun verbeelding en bevordert het hun passie nog meer.

Voor leerlingen van de lagere school kan VR helpen de aandacht te houden en de betrokkenheid te verhogen door het grote inlevingsvermogen. Dit is vooral handig voor leerlingen die misschien moeite hebben om aandacht te besteden tijdens de meer traditionele lesmomenten.

Voor meer volwassen studenten die verzorging of geneeskunde studeren bijvoorbeeld, heeft onderzoek van de Stanford Universiteit vastgesteld dat de empathische reactie van een oudere patiënt in een 360-gradenvideo veel krachtiger is in vergelijking met het lezen van een tekst uit case studies. Dit kan een aanzienlijk effect hebben op het leerproces van een student en kan tevens hun perspectief in de toekomst veranderen.

 

Leerlingen leren omgaan met beperkingen

Voor leerlingen met een lichamelijke of mentale handicap kan de gemiddelde schoolomgeving een grote uitdaging zijn om mee om te gaan.

Virtual reality kan ze echter helpen om iets van dit ongemak het hoofd te bieden. Het Hechinger-rapport onderzoekt bijvoorbeeld hoe leerlingen in een klas voor videoproductie een virtuele rondleiding door de middelbare school willen creëren. Hun doel is om nieuwe leerlingen de mogelijkheid te geven om van tevoren hun toekomstige school te bezoeken, in een omgeving met weinig stress, zoals thuis.

Andere toepassingen zijn rondleidingen in nabijgelegen bedrijven of winkels in de binnenstad om leerlingen te helpen zich voor te bereiden op zelfstandig wonen in de toekomst. Daarnaast kan VR sommige leerlingen ook helpen te leren omgaan met politieagenten en andere autoriteiten. Volgens een onderzoek werd ongeveer 20 procent van de jongeren met autismespectrumstoornissen reeds aangesproken of ondervraagd door de politie voor hun 21-jarige leeftijd, wat zeer traumatisch kan zijn. VR kan situaties als deze minder traumatiserend maken.

 

Eindeloos veel mogelijkheden


Los van de verschillende toepassingen die we hierboven hebben beschreven, kan VR ook worden gebruikt voor een groot aantal andere educatieve aspecten - de mogelijkheden zijn gewoon eindeloos. Van virtuele studiebegeleiding in online klaslokalen tot kunsteducatie via virtuele galerijen en musea, VR brengt je school naar de toekomst.

Studenten die gebruik kunnen maken van de mogelijkheid om hun verschillende interesses in een VR-omgeving te verkennen, nemen eerder relevante informatie op en vormen diepere cognitieve associaties. Met deze bewezen resultaten in gedachten, zou VR de eerste prioriteit moeten zijn voor scholen die nieuwe technologieën overwegen.

Blogpost geschreven door Stephanie Colson

Speciaal voor i3-technologies.com

Stephanie Colson

Stephanie Colson

Stephanie Colson grew up in an age where students were still required to take typing classes, and "computer class" was the only time students ever had a chance to work on computers. She's glad to see that her nephews and nieces are now using tech in a much more encompassing way, and hopes to see more schools adapt modern tech in the future.

Related Posts

Haz que tu infraestructura tecnológica sea a prueba de covid

Haz que tu infraestructura tecnológica sea a prueba de covid

 

Comienza el próximo año escolar sin problemas con las TIC

Es un hecho que el mundo ha cambiado drásticamente los últimos meses y sin duda la educación a nivel mundial se ha visto afectada. La...

Maak je ICT-infrastructuur 'Corona-proof'

Maak je ICT-infrastructuur 'Corona-proof'

 

5 eenvoudige ICT-tips om volgend schooljaar vlot te kunnen starten!!

De voorbije maanden zijn bijzonder ingrijpend geweest… en dat is nog een understatement! Dat was zeker het geval voor het...